A 40. AGROmashEXPO második napján a gabonapiaci helyzetkörképről és a piac aktualitásairól tartott előadást Potori Norbert, az AKI Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője. A szakember az árakat befolyásoló legfontosabb tényezőket, az EU búza- és kukoricamérlegét, az olajmagvak piacát vette górcső alá, valamint a műtrágyapiac változásaira is kitekintett. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Agrár
10 teendő, amiket még gyorsan januárban végezz el a kertben!
Hamarosan itt a tavasz, és addig még fontos feladatok vannak a kertben. (Tegnap | Agroinform)
A szőlőkárosítók természetes ellenségei
Linné (1756) szerint minden rovarnak megvan a maga oroszlánja, amely üldözi és irtja; a növények megtisztítása céljából ezeket a ragadozó rovarokat kellene megszelídíteni és óvni. Véleményem szerint ez a megállapítás a kórokozókra és a gyomnövényekre is érvényes. A cikket ennek szellemében állította... (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Vertikális kert az étteremben
Saját függőleges zöldség- és fűszernövénykertből szedik a friss salátának valót a Hotel Haarhuis új éttermében. A Locals az egészséges, hagyományos holland konyhát képviseli, mindezt korszerű és fenntartható módon. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
2022-ben is megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO
Az agrriumban jrtas emberek nagyon jl tudjk, hogy janurban megnyitja kapuit az AGROmashEXPO, Magyarorszg legnagyobb fedett agrr gpipari rendezvnye. sszefoglaltuk az eddig legrdekesebb pillanatokat. (Tegnap | Agrotrend)
Drága lesz a túlárazás: minden figyelmeztetés nélkül, rögtön bírságol a hatóság
Élelmiszerárstop: túlárazás esetén rögtön bírságol a hatóság. (Tegnap | Agroinform)
Díjnyertes családi gazdaság saját vérvonallal, franciaországi példányokkal
A Hódmezővásárhelyen élő és gazdálkodó Barna Miklós a felmenői életpályáját viszi tovább: a nagyapja és az édesapja is a mezőgazdasággal foglalkozott. Családi farmjukon ile de france , berrichon du cher és magyar merinó juhokat tartanak. Saját tapasztalatából tanult eddig a legtöbbet, mondta a csalá... (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Időjárás: Viharos széllel érkezik a hidegfront. Havazás és eső is várható
A minimum hőmérsékletek -3 és +3 között alakulnak. (Tegnap | Agroinform)
AZ ÚJ RANGE ROVER: MÁR MEGRENDELHETŐ AZ ÚJ SV ZÁSZLÓSHAJÓ, VALAMINT A MEGNÖVELT, AKÁR 113 KM ELEKTROMOS HATÓTÁVOLSÁGGAL RENDELKEZŐ PLUG-IN HYBRID KIVITEL
Az j Range Rover modellcsald immr minden kivitelben elrhet. A P510e s P440e tpusjelzs, megnvelt hattvolsg plug-in hybrid elektromos jrmvek (PHEV) kiemelkeden takarkos zemre kpesek. CO2-kibocstsuk rendkvl alacsony, akr 18 g/km, az akkumultor egyszeri feltltsvel pedig akr 113 kilomtert kpesek megtenni... (Tegnap | Agrotrend)
Helytelen öntözéssel és tápanyag-gazdálkodással hatalmas károkat is okozhatunk
Az Insula Magna Programban védik a Szigetköz talajminőségét és ivóvízbázisát. (Tegnap | Agroinform)
Hihetetlen: kétszer többen választanak vegán ételt, ha az étlap üzen nekik
Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt. (Tegnap | Agroinform)
Favágás, vakolás: csak úgy, hogy az állatoknak is jó legyen
Örüljünk, ha fecske fészket rak az ereszünk alatt, a házunk felújítását pedig úgy időzítsük, hogy lehetőleg ne zavarjuk a kis madarakat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég felhívta a figyelmet néhány olyan tevékenységre, amellyel még áprilisig végezni kell. És akkor is nagyon kö... (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Horgásztó a pácban: leállt a jegyértékesítés Gyékényesen
Leállt a jegyértékesítés: gazdátlanná vált az ország egyik legjobb horgászvize. (Tegnap | Agroinform)
Méhcsaládonként 1000 forint támogatást igényelhetnek februártól a méhészek
Megjelent a MÁK közleménye a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás igénybevételének feltételeiről. (Tegnap | Magro)
Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép: milyen termést vetít előre az időjárás?
2022. januári nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép. (Tegnap | Agroinform)
Az európai élmezőnyben szerepel a fővárosi állatkert egy értékelés szerint
A hazai állatkertek közül az első, Európa 126 vezető állatkertje közül pedig a 15. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Gyula ingyen átadta az államnak az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését
A cég 2019-es üzemi eredménye 647,8 millió forint veszteség volt. (Tegnap | Agroinform)
Költs rá apránként, fejlődj nagyot: okosítsd fel régi vetőgépedet Videó
Precision Planting: Egyéni termelői problémákra szabott megoldások (Tegnap | Agroinform)
Új, 11 méteres kaszakombináció a szlovén SIP-től
A szlovén SIP új DISC X 1100 D kettős kaszakombinációt mutatott be, szállítóhevederrel és teleszkópos munkaszélesség-állítással. (Tegnap | Gépmax)
Kimagasló minőségűek a magyar borok
A nehzsgek ellenre eredmnyes vet zrt a Varga Pincszet, amely mintegy 5,7 millird forint rbevtelt rt el 2021-ben. (Tegnap | Agrotrend)
Törvényben rögzítették az üzemanyagok és az élelmiszerek áfájának csökkentését de nem itthon
Lengyelországban februártól nullára csökken a földgáz és a műtrágya áfája. (Tegnap | Agroinform)
Lelassult a francia búzaexport decemberben
Decemberben nem rakodtak be takarmányárpát EU-n kívüli országokba szánt szállítmányba, ami azt tükrözi, hogy Kínában sem indítottak rakományt (Tegnap | Agroforum)
Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési díj nyertesei
Az idei évben is szép számmal érkeztek innovatív pályázatok az AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjakra. (Tegnap | Gépmax)
Drasztikusan csökkenhet a gabonatermesztés jövedelemzősége 2022-ben
Miért importálunk kukoricát, amikor itthon is termett elég? (Tegnap | Agroinform)
Elindult a mobilGAZDA
A Magyar llamkincstr elindtotta MobilGazda Facebook oldalt az agrr- s vidkfejlesztsi tmogatsokat krelmez gyfelek s kpviselik szmra. Az oldal clja, hogy a MobilGazda Facebook oldal kveti napraksz informcikhoz jussanak a mezgazdasgi s vidkfejlesztsi tmogatsokkal kapcsolatban. (Tegnap | Agrotrend)
Állandó kihívásokkal szembesülnek az erdészetek
Az vvlts hagyomnyosan minden embert, kzssget, valamint szervezetet szmadsra s j clok meghatrozsra sarkall. gy van ez a Nemzeti Agrrgazdasgi Kamara esetben is, amely az erdszeti gazatot rinten is meghatroz gazdasgi rdekkpviseleti szervezet. A kvetkezkben kiragadunk nhny fontos, elttnk ll erdszeti kih... (Tegnap | Agrotrend)
Szinte mindenhol a rögzített árig szaladnak az üzemanyagárak
Pénteken megint emelkedik a beszerzési benzin ára. (Tegnap | Agroinform)
Hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete
Tavaly lpett hatlyba az Agrrminisztrium j rendelete, mely szerint a nem llami laboratriumok ktelesek sszefoglal jelentst kszteni az elz naptri v sorn elvgzett vizsglataikrl. A jelentst a Nbih rszre kell benyjtaniuk a trgyvet kvet v janur 31-ig. (Tegnap | Agrotrend)
Konferencia az erdőkről - Középpontban a klímaváltozás és az erdők egészsége
A Soproni Egyetem Erdmrnki Kara s Erdszeti Tudomnyos Intzete 2022. februr 10-n Erdszeti Tudomnyos Konferencit szervez, amelynek kzppontjban az erdk fenntarthat kezelse s a klmavltozs hatsaira adhat tudomnyos vlaszok, kutatsi eredmnyek llnak. Az esemnyt immr hagyomnyosan az els erdszeti tanra vfordul... (Tegnap | Agrotrend)
Hasítanak a prémium és az ízesített sörök tavaly nőtt a magyarországi gyártók forgalma
Tavaly nőtt a haza sörtermelés is, de még mindig nem éri el az 2019-es szintet. (Tegnap | Agroinform)
Új információk az élelmiszerárstopról, amit fontos tudnod
Február elsejétől táblák tájékoztatnak majd az árstopról. (Tegnap | Agroinform)
Újabb jelentős áremelkedés várható az építőanyagok piacán
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az ágazat növekedésére számít. Az építőanyagok árai akár 15 százalékkal is emelkedhetnek. (Tegnap | Magro)
A barnamedvék elköltöznek, hogy vadászni tudjanak
A kutatások szerint a barnamedvék tavasszal élőhelyet váltanak, hogy rénszarvasra és jávorszarvas borjakra tudjanak vadászni. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
A HARDI új fejlesztésével a permetezés akár eltérő nyomtávokon is lehetséges
A HARDI már tavaly ősszel elkezdte fokozatosan megújítani kínálatát a függesztett és vonatott permetezőberendezései terén, a sort most az ALPHA önjáró gép zárja. (Tegnap | Agroinform)
Borturizmus tematikus nap a BorÉrt Borturisztikai Egyesület rendezésében
2022-ben is megrendezik hazánk egyedi, tematikus borturisztikai rendezvényét. (Tegnap | Agroinform)
Vetőmagtól az űrtechnológiáig
Az idei AGROmashEXPO ktsgkvl legrdekesebb standjt a Marton Genetics ptette fel. Jelszavuk: mindenbl csak az eredetit! gy mi sem volt termszetesebb a Sndorffy Andrs vezette csapatnak, hogy elhozzk azt az rkapszult, amellyel Farkas Bertalan 1980-ban visszatrt a vilgrbl. Termszetesen zenetet is kzvett ... (Tegnap | Agrotrend)
Kamaz gyár lesz Magyarországon
Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja. Két éven belül kétszer ennyi szakember foglalkozhat az elektromobilitással a cég hazai bázisán, amely ezzel eléri teljes létszámát. Az évtized közepétől a vállalat gyártóka... (Tegnap | Agroforum)
Új Kongskilde magágykészítők készletről, azonnal
A már két éve húzódó járványhelyzet egyik következményeként egyre többször hallhatunk gyártói ellátási láncok akadozásáról, szállítási problémákról, csúszásokról több iparágban is. Nos, szerencsére nem ez a helyzet a KITE Zrt.-nél, ahol készletről vásárolhatja meg új Kongskilde magágykészítőjét! (Tegnap | Magro)
Szárnyalnak a gabonaárak, a piac érzékenyen reagál
A búza ára 281 euróra emelkedett tonnánként az európai határidős piacon a hétfői kereskedésben, ami 8,50 euróval több, mint pénteken. Milyen hatások érik a gabonapiacot? (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
USA, Európa nagy a verseny a traktorok gyártói között
Mezőgazdasági gépek: nagy piaci harc a legnagyobb traktorgyártók között az USA-ban és Európában is. (Tegnap | Gépmax)
Erősen felhős, borús időnk lesz
Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, ha időnként elő-előbukkan is a nap. Estig számottevő csapadék nem valószínű. (Tegnap | Agroforum)
Olaszország a hazai agrárium legfontosabb partnere
Az olasz cgek fontos szerepet tltenek be a magyar agrr- s lelmiszeripari szektorban, a haznkban tevkenyked klfldi vllalatok kzl a top hromba tartoznak jelentette ki Bencsik Dvid az Agrrminisztrium s a Magyar-Olasz Kereskedelmi Kamara szakmai esemnyn. A helyettes llamtitkr hozztette: az olasz cgek h... (Tegnap | Agrotrend)
A magyar gazdaságfejlesztés hat éve a Vajdaságban
Legutóbbi, tavalyi tudósításomat követően tartották a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program első hat évének összefoglaló értékelését Szabadkán. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Silókukoricát vetne?
Ezek a hibridek kevsb kedvez krlmnyek kztt is tlag felett teljestenek. (Tegnap | Agrotrend)
Nitrogén lombtrágyázás! Kiváltja vagy kiegészíti a nitrogénpótlást?
Nitrognt, de mikor s milyet? - Ma mr mindenki tudja, hogy mennyi fejtrgyt fog kijuttatni az szi vets nvnyekre s nagysgrendileg mennyit a tavaszi vetsknl. Szinte biztos, hogy kevesebbet, mint tavaly s jval kevesebbet, mint ami indokolt lenne. A folykony nitrogn oldat (UAN) jobb dnts, mert kevesebb cs... (Tegnap | Agrotrend)
Felhős és hideg időnk lesz továbbra is
Sok lesz felettnk a felh, napkzben nhny rs szrt napsts valszn - kivtel a keleti vidkeken, ahol viszont zrt maradhat a felhtakar. Arrafel foltokban zzmars kd is elfordulhat, illetve hszllingzs, gyenge hess sem kizrt. A dlnyugati tjak kivtelvel nagyobb terleten ksrhetik lnk, ers lksek a fokozatosan dl... (Tegnap | Agrotrend)
Nógrádkövesdi tehenészet tejéből készül az olasz mozzarella
Az olasz Bernardino Pusceddu alapította a ComAgro-Sardo tejelő tehenészet a Nógrád megyei Nógrádkövesden termel olasz mozzarella alapanyagot. (Tegnap | Magro)
Hét hónapos csúcson a szójabab ára
A szójabab ára korán magas szintre ért, és még egy kicsit feljebb is került napközben. Ennek nagy része a pálmaolajat követő, jelentősen dráguló szójaolajnak volt köszönhető. (Tegnap | Agroforum)
A nagylevelű hárs lett az Év fája 2022-ben
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által 2021 őszén meghirdetett internetes szavazáson a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) lett az Év fája 2022-ben. Az egyesület által működtetett tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) immáron kilencedik alkalommal volt lehetőség szavazni a következő esztendő fa... (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Időjárás: Végre érkezik csapadék! Lesz havazás, havas eső, zápor és ónos eső is
Változékony lesz az időjárás, gyorsan követik egymást a frontok. (Tegnap | Agroinform)
Extreme SE kiadással indítja az évet a Dacia Duster
A jó terepjáró képességéről híres Dacia Duster egy limitált kiadással nyitja az idei évet, amelyet Extreme SE névvel különböztetnek meg. (Tegnap | Gépmax)
Rekordnyereségről számolt be az agráróriás
Az ADM nettó eredménye 782 millió dollárra, részvényenként 1,38 dollárra nőtt a december 31-én zárult negyedévben. (Tegnap | Agroforum)
Vince-nap Reziben
A beavatottak szerint a borászoknak 17 javasolt ünnepük van az évben, ebből a legelső Szent Vince-napja. Ilyenkor a gazdák izgatottan várják, a külső jelekből milyen időjárásra következtethetnek: ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince. (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Algéria miatt akadoznak a francia búzaszállítmányok
Az észak-afrikai ország volt a francia búzaexport legnagyobb piaca az elmúlt években, és az eladások kiesése komoly visszaesést jelent, (Tegnap | Agroforum)
Brüsszelben a hatástanulmány
Az Európai Bizottság fokozatos lépéseket tesz az ólomtartalmú lőszerhasználat betiltásáért. A Bizottság rendelete egy éve jelent meg, amelynek legfontosabb eleme a vizes élőhelyeken és puffer zónájukban az ólomtartalmú sörétes lőszerek használatának tilalma és azok birtoklásának határozott kizárása ... (Tegnap | MagyarMezogazdasag)
Educatio: ahol a felvételiző választ
Miért fontos, hogy egy egyetem a lehető legérdekesebben mutassa be a tevékenységét? Mennyire számít egy kiállítási stand elhelyezkedése? Sport, kultúra, programok manapság ezt is kell a felvételizőknek nyújtott csomagban kínálni. Az egyetemek közötti, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyete... (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Hiába minden: jó ideig drágák maradnak a zöldségek
Uniós szintű a probléma, tartósan magas lesz a zöldségfélék ára. (Sze. | Agroinform)
Korszakváltó kiállítás
Technológiai, piaci és generációs szempontból is korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, amelyhez a fogyasztói szokások átalakulása is társul mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az AGROmashEXPO mai megnyitóján. Az ország legnagyobb fedett agráripari re... (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Olaszország hozzájárul a magyar agrár-GDP-hez és növeli a foglalkoztatást
Olaszország a hazai agrárium egyik legfontosabb partnere. (Sze. | Agroinform)
Időjárás: Zordabb arcát mutatja a tél ma éjszaka és holnap reggel
Ónos szitálás és kisebb havazás is előfordulhat. (Sze. | Agroinform)
Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője
Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta. (Sze. | MagyarMezogazdasag)
A magyar gazdák már idén nagy változások elé néznek! Hogy jöhetünk ki győztesen a KAP-reformból?
A KAP továbbra is két pilléren nyugszik. Mindkettő fontos a magyar agráriumnak. (Sze. | Agroinform)
Trágyafeldolgozó üzemeket kell létrehozni!
Trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukció készül jelentette be Nagy István agrárminiszter. (Sze. | Agroforum)
Most érkezett! Itt van a pályázat, ami felboríthatja a magyar műtrágyapiacot!
Környezeti és gazdasági érdek a műtrágya kiváltás elősegítése. (Sze. | Agroinform)
Környezeti és gazdasági érdek is egyben a műtrágya kiváltás elősegítése
Trgyafeldolgoz zemek ltrehozst segt, j tmogatsi konstrukci kszl jelentette be Nagy Istvn agrrminiszter. (Sze. | Agrotrend)
Milliárdokat pumpáltak a szekszárdi borászatba és tejiparba
Több mint hárommilliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon. (Sze. | Agroinform)
Íme a világ legdrágább fűszernövénye, ami a te kertedben is nőhet
A sáfrány a világ legdrágább fűszere. De a kertedet is ékesíti. Ismerd meg közelebbről. (Sze. | Agroinform)
Nitrogén-lombtrágyázás! Kiváltja vagy kiegészíti a nitrogénpótlást?
A kénes nitrogénlombtrágyákkal ként és magnéziumot is kijuttathatunk. (Sze. | Agroinform)
Megnyílt a 40. Agromash Expo és Agrárgépshow
A nemzetkzi ngynapos vsrt Budapesten a Hungexpo terletn 18 orszg 350 killtjnak rszvtelvel rendezik meg. (Sze. | Agrotrend)
Eltűnőben a magyar tél a klímaváltozás miatt: a harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben
Harmadával csökkent a fagyos napok száma a klímaváltozás miatt az elmúlt 120 évben Magyarországon állapították meg meteorológiai szakértők. (Sze. | Magro)
Pezsgőfogyasztási szokásaink
A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Hagyományos étkezések utáni, vagy tósztokat kísérő fogyasztási módja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifké... (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Cukorból és sertéshúsból sokkolóan növekedett Románia importfüggősége
Románia egyre nagyobb mértékben importból fedezi élelmiszerszükségletét. (Sze. | Agroinform)
Jelentősen emelkedik az üzemanyagok beszerzési ára
Agrárium: emelkednek a beszerzési árak, ezért várható, hogy a töltőállomások zöme a 480 forintos maximált áron mérik majd az üzemanyagot. (Sze. | Gépmax)
Ittasan vezette a traktort, súlyos balesetet okozott
20 méteren át görgette a traktor alatt fekvő sértettet. (Sze. | Agroinform)
A takarmánybúza eladására kéri a kormányzat az ukrán exportőröket
Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, 2022 első felében fontolóra veszi a malmi búza exportjának korlátozását. (Sze. | Agroforum)
Ezeket a gépeket látnod kell! Ne maradj le az AGROmashEXPO érdekességeiről! + VIDEÓK
Bemutatjuk az AGROmashEXPO standjait. Tarts velünk! (Sze. | Agroinform)
Így lehet Magyarország a megreformált Közös Agrárpolitika nyertese
Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy a brüsszeli apparátus elfogadja a tavaly megreformált Közös Agrárpolitikához (KAP) benyújtott nemzeti stratégiáját. A cél, hogy a hazai gazdálkodók már a jóváhagyott koncepcióra épülő, megújuló hazai szabályozásnak megfelelően készíthessék el idén ősszel a ... (Sze. | Agroforum)
Ismered ezeket a pályázatokat?
Az EU Horizont Európa kutatási és innovációs programjában missziókat hirdetnek meg. (Sze. | Agroinform)
Így lehet Magyarország a megreformált KAP nyertese
Magyarorszg szmra kulcsfontossg, hogy a brsszeli appartus elfogadja a tavaly megreformlt Kzs Agrrpolitikhoz (KAP) benyjtott nemzeti stratgijt. A cl, hogy a hazai gazdlkodk mr a jvhagyott koncepcira pl, megjul hazai szablyozsnak megfelelen kszthessk el idn sszel a vetsi terveket. (Sze. | Agrotrend)
Elképesztően drága lett a méz!
Kevés a méz a piacon, mert a tavalyi termés igen gyenge volt. (Sze. | Agroinform)
Többmilliárdos élelmiszeripari beruházás Szekszárdon
Az Agrrminisztrium 1,8 millird forintos tmogatsval 3,6 millird forintos tejipari s borszati beruhzs valsul meg Szekszrdon - jelentette be a trca mezgazdasgrt s vidkfejlesztsrt felels llamtitkra kedden Szekszrdon. (Sze. | Agrotrend)
Megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO!
Megnyílt az AGROmashEXPO, négy napon át várják a látogatókat. (Sze. | Agroinform)
Alacsony gázkibocsátású marhahús-tanúsítvány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban
November óta jelentkezhetnek az amerikai tenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írja cikkében a Wired. A lap azonban nem a külö... (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Tudod, mi a különbség a pezsgő és a habzó bor között?
Magyarországon a pezsgők közel 60%-a a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. (Sze. | Agroinform)
Befagyott a Velencei-tó, de a jég nem alkalmas korizásra
A t jege nem elg vastag, ezrt sportolsra alkalmatlan. A Balatonra mg inkbb igaz ez, hisz haznk legnagyobb tava egyelre nem is fagyott be teljesen. Vrhatan nem is fog, a kvetkez napokban ugyanis enyhls jn. (Sze. | Agrotrend)
Farsangot rendez a hétévégén a fővárosi állatkert
Változatos programokkal, egyebek mellett látványetetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, kézműveskedéssel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert a hétvégén, a Mackófarsang című rendezvényen - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t. (Sze. | MagyarMezogazdasag)
A nitrogén lombtrágyázás kiváltja vagy kiegészíti a nitrogénpótlást?
Ma már mindenki tudja, hogy mennyi fejtrágyát fog kijuttatni az őszi vetésű növényekre és nagyságrendileg mennyit a tavaszi vetésüknél. Szinte biztos, hogy kevesebbet, mint tavaly és jóval kevesebbet, mint ami indokolt lenne. A folyékony nitrogén oldat (UAN) jobb döntés, mert kevesebb csapadékkal is... (Sze. | Magro)
Világszerte több pezsgő fogy
A pezsg a vilgon mindenhol ugyanazt jelenti: az elegancit, a kifinomultsgot, a klnlegessget gy az nnepek, a szletsnapok, az eskvk s a csaldi esemnyek lland szereplje. Hagyomnyos tkezsek utni, vagy tsztokat ksr fogyasztsi mdja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifknt s hasznljuk koktlok alapany... (Sze. | Agrotrend)
Új magágykészítők készletről, azonnal!
A mr kt ve hzd jrvnyhelyzet egyik kvetkezmnyeknt egyre tbbszr hallhatunk gyrti elltsi lncok akadozsrl, szlltsi problmkrl, csszsokrl tbb ipargban is. Nos, szerencsre nem ez a helyzet a KITE Zrt.-nl, ahol kszletrl vsrolhatja meg j Kongskilde maggyksztjt! (Sze. | Agrotrend)
2022-ben újra AGROmashEXPO! Ugye te is jössz?
2022. január 26-29. között rendezik meg a Hungexpon a 40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást. (Sze. | Agroinform)
Drága a faanyag? Ideje lenne áttérni az olcsóbb alapanyagokra a bútorgyártásban
Csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma. (Sze. | Agroinform)
Új fejlesztés készült el a Gazdálkodási napló és üzemirányítás javítására
Az új kódtárak többek között a támogatásokban kötelezően beküldendő web Gazdálkodási napló adattartalom területeire vonatkoznak. (Sze. | Magro)
A sógoroknál 8 éves rekordot döntött a traktorértékesítés
A nyugati szomszédunk gépkereskedői nem panaszkodhatnak a tavalyi évre, a traktorpiac több éves növekedési rekordot döntött meg. (Sze. | Gépmax)
Válasszunk okosan vetőmagot a tavaszi vetéshez is
Szntfldi nvnytermesztsnl az egyik legfontosabb dntst - a vetsforg meghatrozsa utn - a megfelel vetmag kivlasztsakor kell meghoznunk. Az idjrsnak, a vltoz klmaviszonyoknak kitett mezgazdasgban okosan kell vlasztanunk, hiszen a termshozamunkat alapjaiban befolysolja, hogy mit vetnk el. A Gabonakutat s... (Sze. | Agrotrend)
Fieragricola 2022 veronai mezőgazdasági kiállítás
2022-ben visszatér Európa egyik legjelentősebb mezőgazdasági kiállítása. (Sze. | Agroinform)
Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza
Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is. (Sze. | MagyarMezogazdasag)
A rubel gyengülésével csökkent az orosz búza ára
Az orosz búzaexport 40%-kal esett vissza a 2021/22-es gazdálkodási szezon július 1-jei kezdete óta a kisebb termés és az exportadó miatt. (Sze. | Agroforum)
New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén
Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft. A vezetők szerint az USA-ban az idén áttörés lehet. (Sze. | Magro)
Kéthavi csúcshoz közelít a búza ára az ukrajnai konfliktus miatt
Európában a malmi búza 290,75 euróba, a kukorica 257,75 euróba, a repce 715,25 euróba, a takarmánybúza pedig 226,05 angol fontba került. (Sze. | Agroforum)
Miniciklámen-fajták díszítőértéke
Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödöt... (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Költségmegtakarítás még nagyobb munkaszélességgel
munkaszélesség, güttler, henger, prizma, talajművelés. tömörítés, rögtörés, agrár, mezőgazdaság, (Sze. | Gépmax)
Várható időjárás szerdától péntekig 6 megye ki sem fog látszani a ködből
Komoly fagyokra nem kell számítani a következő napokban. (Sze. | Agroinform)
A lengyeleknél is dübörgött a traktorpiac tavaly
A baráti Lengyelországban traktorpiacán 2021-ben összesen 14 178 új traktort regisztráltak, ami közel 43 százalékos növekedést jelent. (Sze. | Gépmax)
Ma már több helyütt felszakadozik a felhőzet
A dli rkig ltalban ersen felhs vagy borult lesz az g, legfeljebb tmeneti, kisebb szakadozsok lehetnek. Ezt kveten elszr a Dunntlon s a kzps megykben, ksbb keletebbre is fokozatosan szakadozik, cskken a felhzet. A keleti, szakkeleti hatr kzelben idszakosan hszllingzs, kisebb havazs elfordulhat. Kelet... (Sze. | Agrotrend)
Legelő tehenek biztosítják a siketfajdok fennmaradását
Skócia egyik legritkább madara a siketfajt. Sikeres visszatelepítés után most tehenekkel igyekeznek jó minőségű élőhelyet létrehozni számukra a skót felföldi erdőkben, így biztosítva a faj fennmaradását. (Sze. | MagyarMezogazdasag)
Gondoltad volna? Levendulamező talaját javíthatja a kávéd után visszamaradt zacc
Érdekes módon hasznosítják újra a kávékapszulákat Magyarországon. (Kedd | Agroinform)
Tehénbabbal elhagyható a műtrágyázás
A tehénbab képessége a jótékony baktériumok megkötésére nem tűnt el a modern mezőgazdasági gyakorlatokkal - derül ki a Kaliforniai Egyetem (University of California, Riverside - UCR) új kutatásából. Vetésforgóban alkalmazva segíthet kiváltani a költséges és környezetkárosító műtrágyák használatát. (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Drasztikus fellépést terveznek a hódok ellen Szentgotthárdon
Megelégelték a hódinváziót a helyiek. (Kedd | Agroinform)
A hazai génmegőrzés páratlan érték
Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 1... (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Időjárás: Zúzmarás köd és éjszakai mínuszok
Erősen felhős vagy borult lesz az ég országszerte. (Kedd | Agroinform)
Egyre kevesebb az engedélyezett gombaölő szer, de itt egy vadiúj hatóanyag!
Új gombaölőszer-hatóanyag a BASF-től. (Kedd | Agroinform)
Sokadszorra lépnek meg a tiszai orvhalászok
Újabb akció a Nagykunságin: elmenekültek az orvhalászok a halőrök elől. (Kedd | Agroinform)
Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók
A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen ... (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Itt őrzik az összes őshonos magyar baromfifajtát
Hazánk a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. (Kedd | Agroinform)
Génmegőrzés Gödöllőn
Genetikai erforrsaink felkutatsa s begyjtse, valamint megrzse, fenntartsa s felhasznlsa stratgiai krds kzlte Nagy Istvn agrrminiszter a Haszonllat-gnmegrzsi Intzet Baromfitelepnek kzponti plettadsn, kedden, Gdlln. (Kedd | Agrotrend)
Dübörögnek a beruházások miből költenek az agrár kkv-k?
Nem csak az agráriumban, hanem magában a kkv-szektorban is hasítanak a beruházások. (Kedd | Agroinform)
Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban
Avagy hogyan juthatunk jval tbb s a napi munkban hasznosthat informcihoz, mikzben a munkaer ltszma cskken a mezgazdasgban? (Kedd | Agrotrend)
Így verte el a jég az 5 legfontosabb szántóföldi növényt Magyarországon 2021-ben
Összesen 13 000 ha kukoricát ért jégeső kár országos szinten. (Kedd | Agroinform)
540 millió forintnyi EU-s pénzből fejlesztették a magyartarka szarvasmarhával történő területkezelés infrastruktúráját az Őrségben
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP keretein belül nyert közel 540 milliós EU-s pályázatot magyartarka tartás fejlesztésre. (Kedd | Magro)
Nagy István: a történelmi léptékű támogatásoknak legyen minden magyar agrárvállalkozó a nyertese
A következő 5 évben 4265 milliárd forintból fejlődhet a magyar agrárium. (Kedd | Agroinform)
Kétszámjegyű bérnövekedésre számít idén a szakértő a fizikai munkát végzők körében
1300 forint alatti átlagos fizikai órabér már sehol sem jellemző. (Kedd | Agroinform)
A fenntartható gazdálkodás elektromos kishaszon Kínából
Agrárium: robusztus konstrukció, kiváló vezetési tulajdonságok, megbízható elektromos motor és sokoldalú mezőgazdasági felhasználás (Kedd | Gépmax)
Kitől mire számíthatnak agrárgazdasági eredménykimutatás
Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kor... (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért!
A magyar vidk, a magyar mezgazdasg s lelmiszeripar fejlesztsre a Kzs Agrrpolitika vidkfejlesztsi pillrn keresztl 2027-ig 4265 millird forint ll rendelkezsre, ebbl az sszegbl az idn s jvre 1529 millird forint jut - mondta az agrrminiszter kedden Budapesten sajttjkoztatn. (Kedd | Agrotrend)
Az új Amarokban még több technika segíti majd a gazdálkodókat
Munkaeszközként gyakran használnak pick-up modelleket a gazdálkodók is, nekik jöhet jól a még több technológiai megoldás. (Kedd | Agroforum)
Szerdán megnyitja kapuit a 40. AGROmashEXPO
2022. január 26-29. 4 napon át 4 pavilonban közel 200 kiállító vár (Kedd | Agroinform)
Európai Parlament: leállíthatják az élőállat-szállítást?
Európai Parlament: jobban kell vigyázni a szállított állatokra. (Kedd | Agroinform)
Väderstad újdonságok 2022: Így őrizhető meg a terméshozam kevesebb vetőmag-felhasználás mellett is
Termékeny év áll a svéd munkagépgyártó mögött. (Kedd | Agroinform)
Fontos határidő közeledik: lejár a zöld és fehér könyvek érvényességi ideje
A határnapig intézkedni kell a dokumentum lejáratának meghosszabbításáról. (Kedd | Agroinform)
Januári kukoricamoly az árpatáblán
Azt hiszem, nem tévedek túlságosan nagyot, ha azt mondom, a címet látva sokak szemöldöke szalad fel, mondván, mi ez a marhaság. Pedig szó szerint a címben megfogalmazott témáról szólna e rövid kis írás, avagy, hogyan telelnek jelenleg a kukoricamoly hernyói egy direktvetésű árpatáblán lévő szármarad... (Kedd | Agroforum)
Felszállópályán a magyar konzervipar: erősödött az exportképesség
2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye. (Kedd | Agroinform)
Jóval az átlag feletti zöldségtermést takarítottak be tavaly Ausztriában
A 2020-hoz képest 3 százalékkal nagyobb, 18 ezer 700 hektár termőterületen körülbelül 5 százalékkal több lett a zöldségtermés Ausztriában. (Kedd | Magro)
Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban
A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az... (Kedd | MagyarMezogazdasag)
500 forint felett lenne a benzin hatósági ár nélkül, újabb drágulás!
Mutatjuk, mennyibe kerülne a gázolaj és a benzin az árplafon nélkül. (Kedd | Agroinform)
Hajózni muszáj! És műtrágyázni?
Fejtörést okoz a mezőgazdasági dolgozóknak a nagy műtrágyaár-emelés (Kedd | Agroinform)
Vajon túl késő már virághagymákat ültetni?
Eláruljuk mit tegyél, ha nem ültetted el ősszel a virághagymákat, és hogy mi a lasagne módszer. (Kedd | Agroinform)
A méhek tömeges pusztulása mellett nem lehet szó nélkül elmenni
Tehetsz méh többet! kampány a méhek megmentéséért, óvodásoknak is. (Kedd | Agroinform)
Feldobok pár bálát és irány a marhák gyorsan és egyszerűen
Agrárium: könnyebben leküzdi egyenetlen terepet, mint a legtöbb közúti jármű; gyorsabb, mint egy tipikus traktor; egyszerűen karbantartható. (Kedd | Gépmax)
Fekete párduc, teve, strucc - rejtély, miért kószálnak közöttünk
Az elmlt kt hnapban vratlanabbnl vratlanabb vendgek tntek fel Magyarorszgon: szemtank fekete prducrl, tevrl, struccrl szmoltak be, de vaddisznk is tiszteletket tettk. (Kedd | Agrotrend)
Göcsej zamata üvegbe zárva
Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit. (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Kedden is fázni fogunk
Bár kissé mérséklődik az éjszakai lehűlés, hajnalban országszerte fagyni fog. Északkeleten napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. (Kedd | Agroforum)
A napenergia kihasználása a mezőgazdaságban. Tökéletes befektetés, rövidtávú megtérüléssel!
A Solargroup Energy Kft. mr 13 ve foglalkozik napelemes rendszerek kivitelezsvel s nagykereskedelmvel. A bkscsabai kzpont cg mr a szomszdos Romniban is jelen van. (Kedd | Agrotrend)
Termékeny év áll a svéd gyártó mögött. Väderstad újdonságok 2022.
Gyrtmnyfejlesztsi szempontbl egy igazn mozgalmas v ll a svd gyrt mgtt, hiszen az elmlt esztendben 4 jdonsgot mutatott be, gy tovbb erstette pozcijt a talajmvel s vetgpek szegmensben. (Kedd | Agrotrend)
Szigorítani szándékozik az állatszállítás szabályain az Európai Parlament
Felül kellene vizsgálni az állatszállítás szabályait, ehhez pedig politikai akarat szükséges - közölte az EP hazai Kapcsolattartó Irodája. (Kedd | Magro)
Felértékelődött a megbízhatóság
A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számá... (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Tulipánoskertek 13 helyen az országban
Egyedlll kezdemnyezssel idn mr 13 helysznen csodlhatjk meg a tulipnkedvelk az sszesen tbb mint 1 milli virgot. (Kedd | Agrotrend)
Az orosz-ukrán konfliktus miatt drágul a búza
A határidős amerikai búzapiaci jegyzésárak emelkedtek, attól tartanak a befektetők, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát. (Kedd | Agroforum)
Csikorgó hidegre ébredt az ország
A dli orszgrszben dleltt mg tbbnyire napos id vrhat, de fokozatosan ott is megnvekszik a rtegfelhzet. A felhzet nmileg szakadozott lesz, gy rvidebb napos idszakok szakon is lehetnek. Dlutn fleg az szakkeleti hatr mentn fordulhat el gyenge havazs. A nyugati szl a fvros trsgben meglnklhet, msutt gyeng... (Kedd | Agrotrend)
Időjárás: A csapadék hó és havas eső formában érkezik, de kevés lesz
Sokkal több csapadék kellene, hogy a talaj mélyebb rétegei is töltődjenek. (Kedd | Agroinform)
Új vetőgépcsalád a Claydon-tól
A Claydon idén májusban mutatja be az új Evolution M vetőgépsorozatát, melyek közül a függesztett modellek 2022 őszétől lesznek elérhetők. (Kedd | Gépmax)
Whisky árverések a repülőtéren
Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések. (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! A csuszka és a fakusz
Milyen madarakat láthatunk fakopáncs módjára iszkolni a fatörzseken, és rendkívüli ügyességgel keresni a fákon a táplálékot? Ismerkedjünk meg az etetők ritkán látott, de örömmel fogadott vendégeivel, a csuszkával és a fakusz-fajokkal! (Kedd | Agroforum)
Csataló helyett harci öszvér
A Mezopotámiából származó 4500 éves ikonográfiák és szövegek azt mutatják, hogy a jómódúak lóféléket használtak utazásra és hadviselésre egyaránt. Azonban hogy ezek miféle állatok voltak, az eddig rejtély volt. (Kedd | MagyarMezogazdasag)
Tárolási betegségek hagymán
A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkal... (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Időjárás: Erős lesz a lehűlés ma éjszaka. Mutatjuk, hol lehet -15 foknál is hidegebb!
Általában -10 fok körül alakul a hőmérséklet, de többfelé ennél hidegebb is lehet. (Hét. | Agroinform)
Jönnek a Precíziós Gazdálkodási Webináriumok!
Gazdasággal és mezőgazdasággal kapcsolatos hírek első kézből, megbízható forrásból! Legyél naprakész! (Hét. | Agroinform)
A megelőzés fenntarthatóbb terménytárolást szavatol (Planet Budapest IV.)
Elsőre meglepő volt a decemberi Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón kiállított innovációk között látni a GrainMonitor okos gabonaszondát, aminek célja a biztonságos terménytárolás, de jobban belegondolva a fejlesztés valóban a fenntarthatóságot szolgálja. Mind csekély energiafelhasználásával... (Hét. | Agroforum)
Mutatjuk, mi mindennel készül az Agroinform az AGROmashEXPO-ra!
Robot show-val, marketingkonferenciával, finom kávéval és ajándékkal vár az Agroinform. (Hét. | Agroinform)
Hol tart a magyar kutyatenyésztés világviszonylatban?
Egyes kutyafajtákkal nagyon jól állunk a képzeletbeli világranglistán, és annak a két magyar kutyafajtánknak, melyek világfajtának számítanak (fekete puli, rövidszőrű magyar vizsla) is biztos tenyésztői bázisa van nálunk, az anyaországban, ám profizmusra kell törekedni ezután is, mert vannak trónköv... (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Nincs mese, ilyen hidegben kell a védőital és -ruha!
A hűvös, extrém hideg idő megnöveli a kültéri munkavégzés kockázatait. (Hét. | Agroinform)
A természetvédők felháborodtak, amiért három ország a farkasok vesztét akarja
Finnország csatlakozik Svédországhoz és Norvégiához, hogy felmérjék a téli farkasállományt, de eközben a természetvédelmi csoportok az Európai Unióhoz segítségét kérik, hogy lépjen fel a farkasok lemészárlása ellen. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Növekvő igény mutatkozik az ilyen baromfira ki az, aki élni tud a lehetőséggel?
Lehetőségek a halal baromfi piacán. (Hét. | Agroinform)
Veszélyben a romániai sertéstartás
Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldo... (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Időjárás: Extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ
A hófedte tájakon akár -20 fokig is hűlhet a levegő. (Hét. | Agroinform)
Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: gyomosodás napraforgóban 10. rész
A napraforgó gyomirtásának kérdése, hála a gyomirtó hatóanyagok fejlesztésének, valamint a fajtanemesítésben elért eredményeknek, mára megnyugtató módon alakul. Vannak azonban egyes szituációk és évjáratok, amelyek meglepetéseket képesek okozni. Azt gondolom, a tavalyi év ilyen volt, régóta nem láto... (Hét. | Agroforum)
Darvak telelnek a nemzeti parkban
Az utbbi vekben, a tli idszakban is gyakran tallkozhatunk darvakkal a Krs-Maros Nemzeti Park Kgysi-puszta rszterletn. Ezen a tlen is szp szmban vendgeskedtek a terleten. (Hét. | Agrotrend)
Közeleg a határidő, érdemes figyelni
Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje. (Hét. | Agroinform)
Hátrányt okoz a hazai termelőknek és a beszállítóknak a 6 élelmiszer árának rögzítése?
Az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a termelőknek és a beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet és annak csekély részét érinti. (Hét. | Magro)
Erre senki sem számított: hóvihar és tornádó Görögországban - videó!
A görög szigeteken több hó esett, mint itthon? (Hét. | Agroinform)
Új piaci lehetőség előtt áll a hazai baromfiágazat
Az eurpai muszlim kzssg ersdse j piacokat nyithat a hazai agrr- lelmiszeripar szerepli eltt. Mg a brnypiacon mr az elmlt vben is rezhet volt a nvekv kereslet, a baromfigazatnak is komoly lehetsg lehet a halal termkek gyrtsa. A kereslet folyamatosan emelkedik, jelenleg a vziszrnyasok irnti igny a meg... (Hét. | Agrotrend)
Élőhelyet változtatnak a barna medvék, hogy elejthető prédát találjanak
Amint a ragadoz barna medvk a tli lom utn felbrednek, olyan lhelyre vndorolnak, ahogy rnszarvas- s jvorszarvas-borjak szletnek - llaptotta meg egy friss tanulmny. (Hét. | Agrotrend)
Keményen megfizethet a gazdatársadalom a minimális környezeti előnyökért
Újabb tanulmány állítja: megalapozatlanok az uniós stratégiák. (Hét. | Agroinform)
A héten kedd hajnalban lesz a leghidegebb, de akkor nagyon hideg
Hétfőn estig túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható, egyedül a nyugati határ mentén maradhat felhős az idő. Az északkeleti szél a nap első felében a Tiszántúlon még időnként megélénkülhet, majd mindenütt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 fok körül alakul, d... (Hét. | Magro)
Aszálymonitoring-rendszer segíti a gazdákat
Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok lesznek az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Nem fogyott a horgászcsali, fertőtlenítőszert hamisítottak
Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetést kér. (Hét. | Agroinform)
Már készülhetünk a tartósan magas élelmiszerárakra
Importbl sem jn olcsbb egy darabig, unis szint a problma. A kedvezmnyes ramtarifrt lobbiznak a kertszek is. (Hét. | Agrotrend)
A soros Francia Elnökség mezőgazdasági prioritásai
A Copa-Cogeca szokásos havi Agrárpolitikai ülésén meghívott vendég volt Virginie Jorissen, a Francia Uniós Állandó Képviselet mezőgazdasági vezetője, aki a soron következő Francia Elnökség prioritásairól számolt be a tagságnak. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
El tudod képzelni, mennyi rágcsálót tesznek el láb alól a baglyok?
Kezdődik az erdei fülesbaglyok országos felmérése. (Hét. | Agroinform)
Brüsszel ámokfutása jelentős pusztítást okozhat
A Wageningeni Egyetem s Kutatsi Kzpont (WUR) tanulmnya szerint slyos kvetkezmnyekkel jrhat az unis lelmiszertermelsre, a gazdasgokra s a vidkre nzve az Eurpai Bizottsg Termfldtl az asztalig (F2F) s Biodiverzits stratgija. Sok gazdt tnkretennnek, a termelst korltoznk, az veghzhatsgz-kibocsts pedig ne... (Hét. | Agrotrend)
Esőben bízik Dél-Amerika és a vevők is
Január harmadik hete sem volt teljes hét a kereskedelem szempontjából, hétfőn az USA-ban Martin Luther King ünnepe volt és emiatt nem volt kereskedés. A hét összességében jelentős erősödéssel telt, Chicagoban a búza és a szójabab 15 USD/to-t is meghaladó mértékben, a kukorica 7 USD/to körül erősödöt... (Hét. | Agroforum)
Számoljon utána! Több műtrágya, nagyobb nyereség!
Néhány évtizede megnőtt az élelmiszerek iránti mennyiségi igény (Hét. | Agroinform)
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje hamarosan lejár
2022. janur 31-ig be kell fizetni az lelmiszerlnc szereplknek a 2021. vre vonatkoz lelmiszerlnc-felgyeleti dj msodik rszlett. A Nbih szeretn felhvni az rintettek figyelmt, hogy a ktelezettsg teljestsnek grdlkeny azonostsa rdekben fokozottan gyeljenek a megfelel, 30006016-tal vgzd tematikus szmlaszm ... (Hét. | Agrotrend)
Újabb brutális áremelkedés várható az építőanyagok piacán
ÉVOSZ: 2022-ben az építőipar 5-6 százalékkal bővülhet. (Hét. | Agroinform)
Pro és kontra: valóban rosszabb a mirelit a frissnél?
Nagyon keveset tudunk a gyorsfagyasztott zöldségekről, gyümölcsökről. (Hét. | Agroinform)
Drágulnak az építőanyagok, ezért kompenzációt igényelhetnek az agrárcégek
Lehetőség nyílik a 2020 után benyújtott építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelni a megnőtt építőanyag árak miatt. (Hét. | Magro)
Ismét BalatonBor bírálat!
Hamarosan kiderül, mely borászatok készíthetnek idén BalatonBort, illetve HegyBort! A BalatonBor az első termelői osszefogasra epulő regios bormarka Magyarorszagon, ezert joggal mondhatjuk, hogy a Balaton Bora. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Így csíráztass otthon gyorsan és egyszerűen! Hidd el, nem fogod megbánni!
Az otthoni csíráztatás segítségével friss és egészséges táplálékkal láthatjuk el szervezetünket. (Hét. | Agroinform)
Bemutatkozik az új KUBOTA M6002 traktorszéria
Három modelles széria állattenyésztők és vegyes gazdaságok számára (Hét. | Agroinform)
Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány
A fval bortott terletek nvelse s a meglv erdk megrzse rdemben hozzjrul a klmavltozs hatsainak mrsklshez kzlte Nagy Istvn agrrminiszter. (Hét. | Agrotrend)
Egyre több csokoládét vásárolnak a fogyasztók
Sokan harcolnak csokoládéval otthon a kanapén a pandémia okozta frusztráció ellen: ez növelte tavaly a svájci csokoládégyártó Lindt & Sprüngli eladásait. (Hét. | Agroforum)
MegaGROW MAX Starter - az RWA Magyarország Kft. saját márkás műtrágyája az AGROmashEXPO-n debütál!
2022-es AGROmashEXPO-n debtl j, mikrogranullt starter mtrgynk elssorban tavaszi nvnyekhez lett fejlesztve, NP10-46 (2Zn; 1Fe) sszettelvel pedig clzott tpanyagutnptlst tudunk biztostani a hazai termfldeken. Janur 26-29. kztt 755 Ft/kg ron juthatnak hozz a termkhez, de 1 tonna (1 raklap, 40 db 1/25kg ... (Hét. | Agrotrend)
A túlélő babér-levélbolha
A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
49 %-kal növelte a termelését 2021 első félévében az orosz mezőgépipar
A Rosspetsmash Mezgpgyrtk Szvetsge szerint, 2021 janur s jnius kztt az els v hasonl idszakhoz kpest, jelentsen 49 %-kal nvelte a termel kibocsjtst az gazat, amely 93,9 Mrd Rubel-nek (1,08 Mrd eur) felel meg. (Hét. | Agrotrend)
Az élelmiszerek 4,1 százalékkal drágultak 2021-ben
2021-ben az előző évhez képest a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben a szeszes italok drágultak. (Hét. | Agroforum)
Előnyöket is hozott a COVID a dísznövénypiac szereplőinek
A COVID-19 világjárvány okozta válság következtében a dísznövénypiac felemás helyzetben változott meg az elmúlt évek során. (Hét. | Magro)
A paradicsom piaca
Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt. (Hét. | MagyarMezogazdasag)
Emelkedtek az árak a múlt héten
Európában a malmi búza 272,5 euróba, a kukorica 247,5 euróba, a repce 757 euróba, a takarmánybúza pedig 214,45 angol fontba került. (Hét. | Agroforum)
Űrkutatás az agráriumban
Kiemelt figyelmet rdemel a Marton Genetics cgcsoport kzel 300 ngyzetmteres rbzis-standja, ahol az agrrium rtechnolgiit, valamint a galaktikus kutatsokrl tudhatnak meg tbbet a ltogatk. (Hét. | Agrotrend)
Együttműködési megállapodást kötött az SE és az AstraZeneca
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem (SE) és az AstraZeneca magyarországi vállalata - közölte a brit-svéd gyógyszervállalat az MTI-vel csütörtökön.
(03:30 | Profitline)
Célba értek a munkaerőpiaci programok
Célba értek a munkaerőpiacon a kormány segítő programjai, az adókedvezmények és a beruházások támogatása; az egy évvel korábbihoz képest 60-65 ezerrel többen, az előző hónaphoz képest pedig 10 ezerrel többen dolgoztak decemberben - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a friss statisztikai adatokat kommentálva.
(02:30 | Profitline)
Gyorsult az amerikai GDP-növekedés
A vártnál és az előző negyedévinél is jóval nagyobb lett a negyedik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.
(02:00 | Profitline)
Ilyen lesz a hétvégi időjárás
Napsütésre, de hózáporra is készülni kell a hétvégén, ám lehűlés nem várható, néhol plusz 10 fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
(01:00 | Profitline)
Együttműködési megállapodást kötött az ELKH Titkársága és az NKFI
Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) a hatékonyabb, nemzetközi szinten is versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása érdekében csütörtökön Budapesten.
(Tegnap | Profitline)
Versenyhivatal: a kartellek elleni fellépés éve volt a tavalyi
A versenyhatóság 2021-ben az előző évinél csaknem 25 százalékkal több, 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, melyekben 124 vállalkozással szemben kezdődött vizsgálat. Az elmúlt év hatósági munkájából kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések és beavatkozások, valamint a magyar emberek érdekében a Covid-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavalyi évet összegző gyorsjelentéséből.
(Tegnap | Profitline)
Teljesen ellentétes levelek röpködnek a sztrájkról - Még mindig nem lehet tudni, lesz-e tanítás hétfőn
Maruzsa Zoltán, Emmi-államtitkár levelet írt az intézményvezetőknek, amiben arra figyelmeztet, hogy nem törvényes jelenleg a sztrájk megszervezése. A szakszervezetek nyílt levélben reagáltak.
(Tegnap | Portfolio)
Több tízezren tüntettek fizetésemelésért Franciaországban
Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
(Tegnap | Profitline)
Fizetésemelésért tüntettek a franciák
A magas infláció és az annak mértékét nem követő bérek Franciaországban is gondot okoznak. Országszerte tízezrek vonultak az utcára béremelésért.
(Tegnap | Vg)
Indul a razzia: több milliós bírságra is számíthatnak a magyar üzletek
A hagyományos üzletek mellett az élelmiszert értékesítő webshopokban is vizsgálja február elsejétől a rögzített árak betartását a fogyasztóvédelem - figyelmeztetett csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
(Tegnap | PénzCentrum)
Fizetésemelésért tüntettek a franciák
A magas infláció és az annak mértékét nem követő bérek Franciaországban is gondot okoznak. Országszerte tízezrek vonultak az utcára béremelésért.
(Tegnap | Vg)
Amerika az Északi Áramlat-2 akadályozásával fenyegette meg Oroszországot
Az Egyesült Államok akadályozni fogja az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát jelentette ki amerikai idő szerint még szerdán este Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.
(Tegnap | Portfolio)
Háziorvosi vezető: Még néhány nehéz hét elé nézünk
Békássy Szabolcs Országos Háziorvosi Kollegiális vezető az Infostart kérdésére elmondta, nagy kihívás elé állítja a mostani terhelés a háziorvosokat.
(Tegnap | Portfolio)
Bár jelenleg Ukrajnára figyel a világ, ezekben az országokban már most is háború van
Több kontinensen is zajlanak fegyveres konfliktusok, van, ahol évtizedek óta ölik egymást a felek, sokszor nem is teljesen világos, hogy miért.
(Tegnap | Vg)
Egymillió fontot ért az árverésen egy apró Banksy makett
Egy piciny istálló, melyet Banksy alkotott 1 millió fontért kelt el egy árverésen írja a BBC . Az alkotás a norfolki Great Yarmouthban jelent meg a művész Great British Spraycation akciójának
(Tegnap | Vg)
Nagyot ment a Netflix, miután Bill Ackman bevásárolt
A Netflix zuhanását használta ki a befektető, aki szerint így már olcsónak számítanak a cég részvényei.
(Tegnap | Vg)
Bár jelenleg Ukrajnára figyel a világ, ezekben az országokban már most is háború van
Több kontinensen is zajlanak fegyveres konfliktusok, van, ahol évtizedek óta ölik egymást a felek, sokszor nem is teljesen világos, hogy miért.
(Tegnap | Vg)
Tájékozatlanok a magyarok az áruhitelekkel kapcsolatban
A magyarok többsége óvatos, ha nagyobb értékű háztartási gépek, szórakoztató elektronikai termékek vásárlásáról van szó: inkább összegyűjtik a készülékek árát, mintsem áruhitelt vegyenek fel. Ugyanakkor míg a spórolással türelmesek, a papírmunkával és a hitelbírálattal kapcsolatban türelmetlenek vagyunk derül ki az Euronics friss, országos kutatásából, valamint saját dolgozói körében készített felméréséből. Az eredmények szerint az adataink kiadásától és a munkáltató bevonásától is tartunk, valószínűleg azért is, mert a többségünk nem tájékozott az áruhitelek témájában.
(Tegnap | Profitline)
Egymillió fontot ért az árverésen egy apró Banksy makett
Egy piciny istálló, melyet Banksy alkotott 1 millió fontért kelt el egy árverésen írja a BBC . Az alkotás a norfolki Great Yarmouthban jelent meg a művész Great British Spraycation akciójának
(Tegnap | Vg)
Népszerűek az utalványok, de nem árt figyelni az adózási kérdésekre
Egyre népszerűbbek napjainkban a vásárlási utalványok, mivel az utalvány birtokosa rugalmasan döntheti el, hogy mikor és mire váltja be, a kereskedők számára pedig kedvező lehetőséget biztosít a forgalmuk és ismertségük növelésére. Nem árt azonban az adózási kérdésekkel is tisztában lenni. A Deloitte szakértői összefoglalták, milyen speciális adózási szabályok vonatkoznak az utalványokra, és milyen adókötelezettségek merülhetnek fel azokkal kapcsolatban.
(Tegnap | Profitline)
Nagyot ment a Netflix, miután Bill Ackman bevásárolt
A Netflix zuhanását használta ki a befektető, aki szerint így már olcsónak számítanak a cég részvényei.
(Tegnap | Vg)
Rengeteg gázt elfűtöttek tavaly a magyar kazánok: kitartanak vajon a tartalékok idén is a tél végéig?
A MEKH közzétette a 2021. évi földgázmérleg első előzetes adatait. 2021-ben a primer belföldi földgázfelhasználás 388 307 TJ volt, amely 5,8%-os növekedés az előző, 2020-as évhez képest.
(Tegnap | PénzCentrum)
A vártnál sokkal jobb GDP adat érkezett az USA-ból
Jelentősen meghaladta az előzetes 2021 negyedik negyedéves GDP növekedés (6,9% év/év) az USA-ban a piaci becsléseket (5,5%).
(Tegnap | Profitline)
Egy irányba evez a magyar és az uniós hajó
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agromashexpón rendezett Szántóföldi Szakmai Napon tartott előadásában elmondta, hogy az új Agrárkörnyezet-gazdálkodási programra mintegy 1,3 millió hektáros területre nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók
(Tegnap | Vg)
Az állam lehet a debreceni repülőtér üzemeltetőjének többségi tulajdonosa
A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt döntött csütörtökön a cívisváros közgyűlése.
(Tegnap | Portfolio)
Egy irányba evez a magyar és az uniós hajó
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agromashexpón rendezett Szántóföldi Szakmai Napon tartott előadásában elmondta, hogy az új Agrárkörnyezet-gazdálkodási programra mintegy 1,3 millió hektáros területre nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók
(Tegnap | Vg)
Normalizálódhatnak a kapcsolatok Törökország és Örményország között
Több évtizedes ellenségeskedés után márciusban Törökországba látogat az örmény külügyminiszter, Ararat Mirzoján. A látogatás hírét Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője jelentette be csütörtökön Ankarában.
(Tegnap | Portfolio)
A magánegészségügyben is vadásszák az orvosokat
Magyarországon egy friss kutatás adatai szerint a 1824 évesek több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, a hazai összes egészségügyi kiadás 3 ezermilliárd forintos kasszájából 950 milliárd forint a magánjellegű.
(Tegnap | Vg)
Szigorítás jöhet a magyar válogatott meccsein
Csak vénaszkennerrel léphetnének majd be a nézők a Puskás Aréna mérkőzéseire.
(Tegnap | Vg)
Megvan, hol rakják össze az egyedülálló európai katonai drónt
Az olasz Leonardo gyártja a közös európai katonai drón alkatrészeit. Az Eurodrón az első pilóta nélküli légi rendszer, amit nem elkülönített légtérben repülésre terveztek, így páratlan kompetenciákkal ruházza fel Európát.
(Tegnap | Vg)
Szigorítás jöhet a magyar válogatott meccsein
Csak vénaszkennerrel léphetnének majd be a nézők a Puskás Aréna mérkőzéseire.
(Tegnap | Vg)
A magánegészségügyben is vadásszák az orvosokat
Magyarországon egy friss kutatás adatai szerint a 1824 évesek több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, a hazai összes egészségügyi kiadás 3 ezermilliárd forintos kasszájából 950 milliárd forint a magánjellegű.
(Tegnap | Vg)
Közelebb van a visszatéréshez az OTT-One
Februárban elfogadhatja 2020. évi beszámolóját a tavaly felfüggesztett OTT-One, ami fontos lépés ahhoz, hogy újra kereskedni lehessen a cég részvényeivel.
(Tegnap | Vg)
Öregek az autóik és a dízelről sem tudnak lejönni a horvátok
Tizenöt évhez közelít a horvátoknál futó járművek átlagéletkora. Kereslet ugyan lenne, de a csiphiány visszaveti az értékesítést.
(Tegnap | Vg)
Tűzpárbaj tört ki Putyin két szövetségesének határőrei között
Tüzet nyitottak egymásra csütörtökön kirgiz és tádzsik katonák a két ország közös határának egyik szakaszán közölte a kirgiz határőrség.
(Tegnap | Portfolio)
Megvan, hol rakják össze az egyedülálló európai katonai drónt
Az olasz Leonardo gyártja a közös európai katonai drón alkatrészeit. Az Eurodrón az első pilóta nélküli légi rendszer, amit nem elkülönített légtérben repülésre terveztek, így páratlan kompetenciákkal ruházza fel Európát.
(Tegnap | Vg)
Közelebb van a visszatéréshez az OTT-One
Februárban elfogadhatja 2020. évi beszámolóját a tavaly felfüggesztett OTT-One, ami fontos lépés ahhoz, hogy újra kereskedni lehessen a cég részvényeivel.
(Tegnap | Vg)
Így olvassa a híreket az Y és a Z-generáció: nem is különböznek olyan sokban?
A 15 és 40 év közöttiek közel száz százaléka netezik, azonban a 75 év felettiek közül kevesen derül ki egy új dokumentumból, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa fogadott el e heti ülésén. A grémium több vidéki rádiós pályázatnál is eredményt hirdetett.
(Tegnap | PénzCentrum)
Kipontozódnak a változó kamatozású lakáshitelek
A hazai pénzügyi szolgáltatók gyakorlatilag kiárazták a piacról a változó kamatozású lakáshiteleket, hiszen már az alacsonyabb kamat sem maradt meg érvként a sűrű átárazódás (drágulás) kockázatával szemben.
(Tegnap | Vg)
A Teslát is eléri idén a csiphiány
A Tesla eddig jól viselte a csiphiányt, ám az idén megduplázódó gyártókapacitásait nem tudja majd teljes mértékben kihasználni. Idén nem lesznek új modellek sem, viszont Amerikában kaphatók lesznek a teljes körű önvezető képességekkel felvértezett autók.
(Tegnap | Vg)
Fizetési terminált csinálna az iPhoneból az Apple
Nem lesz szükségük a kisboltoknak terminálra, elég ha az Apple telefonját használják.
(Tegnap | Vg)
Öregek az autóik és a dízelről sem tudnak lejönni a horvátok
Tizenöt évhez közelít a horvátoknál futó járművek átlagéletkora. Kereslet ugyan lenne, de a csiphiány visszaveti az értékesítést.
(Tegnap | Vg)
A Teslát is eléri idén a csiphiány
A Tesla eddig jól viselte a csiphiányt, ám az idén megduplázódó gyártókapacitásait nem tudja majd teljes mértékben kihasználni. Idén nem lesznek új modellek sem, viszont Amerikában kaphatók lesznek a teljes körű önvezető képességekkel felvértezett autók.
(Tegnap | Vg)
Fizetési terminált csinálna az iPhoneból az Apple
Nem lesz szükségük a kisboltoknak terminálra, elég ha az Apple telefonját használják.
(Tegnap | Vg)
A magyar állam lehet a debreceni repülőtér többségi tulajdonosa
Mára a következő hónapban többségi tulajdonhoz juthat az állam a debreceni repülőteret üzemeltető cégben.
(Tegnap | Vg)
A magyar állam lehet a debreceni repülőtér többségi tulajdonosa
Mára a következő hónapban többségi tulajdonhoz juthat az állam a debreceni repülőteret üzemeltető cégben.
(Tegnap | Vg)
Kipontozódnak a változó kamatozású lakáshitelek
A hazai pénzügyi szolgáltatók gyakorlatilag kiárazták a piacról a változó kamatozású lakáshiteleket, hiszen már az alacsonyabb kamat sem maradt meg érvként a sűrű átárazódás (drágulás) kockázatával szemben.
(Tegnap | Vg)
Kétszer meggondolják a magyarok, hogy áruhitelt vegyenek fel
A vásárlók többsége inkább spórolna a nagyobb értékű műszaki cikk vásárlására.
(Tegnap | PrivatBankar)
Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.
(Tegnap | PrivatBankar)
Erre érdemes most figyelni a kínai piacokon: berobbanhat az infláció?
Kínában a lassuló növekedés és a mind szigorúbb szabályozói környezet hatására romlik a befektetői hangulat. 2022 hajnalán már érzékelhető néhány fontosabb kockázat, amely hatással lehet az ázsiai befektetési minősítésű kötvényekre, a rövid távú piaci volatilitás nagyon jó piacra lépési lehetőséget jelenthet a befektetőknek. A Fidelity International szerint a Fed döntéseket, a kínai ingatlanpiacot és az ESG törekvéseket érdemes szemmel tartanunk.
(Tegnap | PénzCentrum)
Békéscsaba is az államra ruházza az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését
A békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén határozott az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrész államnak való ingyenes átruházásáról, valamint arról, hogy részt kíván venni a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt.
(Tegnap | Vg)
Így néz ki a jövő futurisztikus raktára és gyártóhelye itthon, Hatvanban
Megdöbbentő talán, de tény: immár önvezető járművek szállítják az alkatrészeket, a késztermékeket és a csomagolóanyagokat a Bosch két hatvani épülete között. Digitális, felhőbe integrált rendszer követi a termékek útját, automata jármű-beléptetés, speciális hordozható nyomtatók, valamint drónok is segítik a munkatársakat a jövő logisztikai központja a Bosch hatvani telephelyén már részben megvalósult. A Connected Hubban
(Tegnap | Figyelo)
Ledolgozták a részvénypiacok a negatív hangulatot
A Magyar Telekom kivételével minden vezető részvény jól szerepelt ma a pesti börzén.
(Tegnap | PrivatBankar)
Békéscsaba is az államra ruházza az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését
A békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén határozott az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrész államnak való ingyenes átruházásáról, valamint arról, hogy részt kíván venni a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt.
(Tegnap | Vg)
Két pofonnal indult a frankfurti jelentési szezon
A gyorsjelentését csütörtökön közlő három DAX-konszern közül kettőnek nagyot estek a részvényei.
(Tegnap | Vg)
Jelentős béremelések a Volánbusznál
A társaságnál több mint 18 ezer dolgozó számolhat jelentős béremeléssel, bevezetik a hűségbért is.
(Tegnap | Vg)
Konnektorba dugják Ciprust: bekötik a szigetországot az EU-ba
A szigetország így csatlakozhat az európai energiahálózathoz.
(Tegnap | Vg)
Hamarosan Washingtonba látogat Olaf Scholz
A német politikus többek között az orosz-ukrán válságról is tárgyal Bidennel, de más témák is szóba kerülnek majd a Fehér Ház szerint.
(Tegnap | Vg)
Két pofonnal indult a frankfurti jelentési szezon
A gyorsjelentését csütörtökön közlő három DAX-konszern közül kettőnek nagyot estek a részvényei.
(Tegnap | Vg)
A NATO európai innovációs központjává válna Magyarország
A NATO szövetséges államai civil együttműködésekre alapozva, kettős felhasználású termékek előállítására képes start-upok bevonzásával válaszolnának az innovatív és forradalmi technológiák területén jelentkező új kihívásokra. A tavaly meghirdetett DIANA kezdeményezésben egy regionális hivatalból, négy-öt innovációs központból és számos tesztközpontból álló hálózat épülhet ki Európában. A magyar felajánlások mindhárom szinten tartalmaznak hazai helyszíneket Budapesten és Zalaegerszegen összegezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a David van Weellel, a NATO főtitkárhelyettesével folytatott csütörtöki megbeszélése fő témáját.
(Tegnap | Portfolio)
Javult a februári fogyasztói hangulat Németországban
A várt romlás helyett javult kissé a fogyasztói hangulat februárra vonatkozóan Németországban a GfK piackutató intézet felmérésében.
(Tegnap | Profitline)
Jelentős béremelések a Volánbusznál
A társaságnál több mint 18 ezer dolgozó számolhat jelentős béremeléssel, bevezetik a hűségbért is.
(Tegnap | Vg)
Konnektorba dugják Ciprust: bekötik a szigetországot az EU-ba
A szigetország így csatlakozhat az európai energiahálózathoz.
(Tegnap | Vg)
Döbbenet: már saját várost építenek maguknak a Covid-tagadók
A német, osztrák és svájci állampolgárokból álló csoport Paraguayban vásárolt földterületet.
(Tegnap | Vg)
Az amerikai alelnök Közép-Amerikában próbálja visszaverni a kínai befolyást és a bevándorlást
Kamala Harris amerikai alelnök csütörtökön a közép-amerikai Hondurasba érkezik a megválasztott elnök, Xiomara Castro hivatalos beiktatási ceremóniájára írja a Reuters. Harris céljai között szerepel az Egyesült Államokba történő illegális migráció amelynek egyik fő kibocsátó országa Honduras megfékezése, illetve az új elnök meggyőzése, hogy továbbra is tartsák fenn a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal.
(Tegnap | Portfolio)
Hamarosan Washingtonba látogat Olaf Scholz
A német politikus többek között az orosz-ukrán válságról is tárgyal Bidennel, de más témák is szóba kerülnek majd a Fehér Ház szerint.
(Tegnap | Vg)
Döbbenet: már saját várost építenek maguknak a Covid-tagadók
A német, osztrák és svájci állampolgárokból álló csoport Paraguayban vásárolt földterületet.
(Tegnap | Vg)
Davosi üzenetek 2022
Az idei davosi konferenciát online rendezték meg január 17. és 21. között. Szokás szerint alapítója, Klaus Schwab moderálta. A főbb vitatéma a klímaváltozás, a kibocsátáscsökkentés, a pandémia, a
(Tegnap | Vg)
Beindult a gépezet: mindenki raktárfejlesztésbe kezdett, sorra dőlnek a rekordok
2021 negyedik negyedévében öt épülettel, összesen 166 350 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív állománya. Átadtak három épületet két CTParkban (Budapest Airport és Budapest East), de a HelloParks Maglód és a GLP Sziget Logistics egyik épülete is elkészült. Az üresen álló területek aránya 3,2 százalékot tett ki.
(Tegnap | Portfolio)
Mindenki erőt akar mutatni, nehéz lesz feloldani az orosz-ukrán patthelyzetet
Nem látszik olyan stratégia, amely lehetővé tenné bármelyik félnek az egyértelmű győzelmet. Csak az biztos, hogy bármilyen érdemi oroszellenes szankció fájna Európának.
(Tegnap | G7)
Ezek most a legolcsóbb elektromos autók Magyarországon: 11 millió alatt is akad választék
Egyre több tisztán elektromos autó rója a magyar utakat: a Belügyminisztérium adatai szerint tavaly év végén már több mint 20 ezer ilyen járműre adtak ki zöld rendszámot. A 2022-es elektromobilitási pályázat részletei egyelőre ismeretlenek, csupán annyi valószínűsíthető, hogy idén is lehet majd állami támogatást kapni elektromos autók vásárlására. A Pénzcentrum most összeszedte, melyek a legolcsóbb új modellek jelenleg a piacon: az is kiderült, számos autó jócskán megdrágult tavaly óta.
(Tegnap | PénzCentrum)
Véres háború robbanhat ki a szomszédban Túlélheti Ukrajna Putyin támadását?
Kifejezetten forró a helyzet Ukrajna körül, ahogy lélegzetét visszafojtva figyeli a világ, hogy vajon Putyin kiadja-e a támadási parancsot az ukrán határ körül állomásozó 100 ezer orosz katonának. Bár a Kreml továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem akar támadni, nyugati elemzők azt találgatják, hogy teljes invázióra, vagy csupán limitált behatolásra kerülhet sor. Az orosz erőfölény jelentős, ettől függetlenül az ukránok remélik, hogy ha az oroszok valóban támadnak, az egész ország fegyvert fog és egy elhúzódó háború során sikerül kivéreztetni az inváziós sereget.
(Tegnap | Portfolio)
A 38 éves csúcsot döntő amerikai GDP-adat után a piac már öt kamatemelést áraz
A becsléseket meghaladó amerikai növekedési adatok tovább fokozzák a gyakoribb és nagyobb kamatemelésre vonatkozó várakozásokat.
(Tegnap | Vg)
Az infláció lesz a kulcs a tőkepiacokon
Az Eurizon Asset Management Hungary szakértői szerint a világ tőkepiacainak az idén több szempontból is erős ellenszéllel kell számolniuk, ám a részvénybefektetések 2022-ben is tartogathatnak kedvező
(Tegnap | Vg)
Új szereplők kezelhetik a naperőművek és az áringadozások okozta kihívásokat
Az aggregátorok tevékenysége elősegítheti, hogy a villamosenergia-rendszer egyre rugalmasabb válaszokat tudjon adni az időjárásfüggő megújuló erőművek kiszabályozására, és ezzel összefüggésben az árvolatilitás, árcsúcsok hatékony piaci kezelésére - hangzott el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által rendezett január 27-i online műhelyvitán.
(Tegnap | Portfolio)
A 38 éves csúcsot döntő amerikai GDP-adat után a piac már öt kamatemelést áraz
A becsléseket meghaladó amerikai növekedési adatok tovább fokozzák a gyakoribb és nagyobb kamatemelésre vonatkozó várakozásokat.
(Tegnap | Vg)
Az autóklub kampányt indít a vasúti átjáróban történő balesetek számának csökkentése érdekében
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek számának csökkentése érdekében.
(Tegnap | Biztositomagazin)
Az infláció lesz a kulcs a tőkepiacokon
Az Eurizon Asset Management Hungary szakértői szerint a világ tőkepiacainak az idén több szempontból is erős ellenszéllel kell számolniuk, ám a részvénybefektetések 2022-ben is tartogathatnak kedvező
(Tegnap | Vg)
Parkettre lépett Ázsia egyik legnagyobbja
Bevezetési árfolyamukhoz képest 66 százalékkal, 505 ezer koreai vonra drágultak csütörtöki első kereskedési napjukon az LG Csoporthoz tartozó LG Energy Solution részvényei, miután rövid ideig 100
(Tegnap | Vg)
A titkos fegyver, amelytől még Vlagyimir Putyin is fél
A nyugati kormányok részéről egyre gyakrabban hangzik el a figyelmeztetés, hogy az ukrajnai válság miatt leválaszthatják Oroszországot a SWIFT rendszerről, amely azonban nemcsak Moszkva, hanem az egész világgazdaság számára nagyon fájdalmas lépésnek bizonyulna írja a CNN.
(Tegnap | Portfolio)
Parkettre lépett Ázsia egyik legnagyobbja
Bevezetési árfolyamukhoz képest 66 százalékkal, 505 ezer koreai vonra drágultak csütörtöki első kereskedési napjukon az LG Csoporthoz tartozó LG Energy Solution részvényei, miután rövid ideig 100
(Tegnap | Vg)
A Telenor márciustól Yettel néven megy tovább
Márciustól nevet változtat a Telenor Magyarország Zrt.: a cseh PPF befektetői csoport tulajdonában álló mobiltársaság új neve Yettel Magyarország Zrt. lesz - jelentette be Peter Gazik vezérigazgató csütörtökön Budapesten.
(Tegnap | Profitline)
Ezek a magyarok kedvenc laptoptípusai: nem nyúlhatsz mellé, ha közülük választasz
Elárasztják laptopokról szóló tartalmakkal a magyar internetezők a fórumokat és a közösségi média oldalakat, az okostelefonokhoz hasonlóan ebben a témában is az operációs rendszerek osztják meg a közönséget. A SentiOne a netezők véleménye alapján készítette el a Laptop Social Indexet, amely a tavalyi évben született 38 183 online tartalmat vizsgálva rangsorolta a márkákat. Az adatok alapján nyertek az Apple termékek, hiszen a legtöbb pozitív beszélgetés a Macbook kapcsán született, mellette az Asus és az LG márkák állnak még dobogón.
(Tegnap | PénzCentrum)
Döntöttek: jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer Covid elleni tablettáját
A Paxlovid nevet viselő gyógyszert a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelésére lehet majd használni.
(Tegnap | PénzCentrum)
Zsákolják az orosz részvényeket, szárnyra kelt a rubel
Látványos árfolyam-emelkedésbe kezdtek a részvények a moszkvai tőzsdén, azt követően, hogy az orosz jelezték, nem zárkóznak el a további párbeszédtől. Az orosz blue chipek indexe 4 százalék fölötti
(Tegnap | Vg)
Zsákolják az orosz részvényeket, szárnyra kelt a rubel
Látványos árfolyam-emelkedésbe kezdtek a részvények a moszkvai tőzsdén, azt követően, hogy az orosz jelezték, nem zárkóznak el a további párbeszédtől. Az orosz blue chipek indexe 4 százalék fölötti
(Tegnap | Vg)
Gigafúzió jöhet az európai távközlésben - Mi köze van ennek a Magyar Telekomhoz?
A Deutsche Telekom már régóta keresi annak a lehetőségét, hogy - iparági trendeknek megfelelően - leválassza, esetleg értékesítse hálózati infrastruktúrájának egy részét, ami alatt leginkább az adótornyokról van szó. Most úgy tűnik, hogy a német vállalat tényleg komolyan gondolja az esetleges tranzakciót, a Bloomberg értesülései szerint a Vodafone vagy az Orange lehet az a vállalat, amellyel a DT együttműködne. Bár egyelőre semmi sem utal arra, hogy a Magyar Telekom infrastruktúrájával kapcsolatban hasonló tranzakcióra kerülne sor, de ha az anyacég lép, nyilván a leányvállalatoknál is könnyebb lesz leválasztani az infrastruktúra egyes részeit, ezzel pedig láthatóvá tenni a bennük rejlő értéket, csökkenteni/megosztani a működési költségeket, valamint forrást bevonni a későbbi fejlesztésekhez.
(Tegnap | Portfolio)
Emelkedett az 5, 10 és 20 éves államkötvények aukciós átlaghozama
A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben, 55 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
(Tegnap | Profitline)
Az oroszok nyitva hagynák a diplomáciai megoldást
Annak ellenére, hogy Washington nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz követelések elfogadhatatlanok, Moszkva nem zárja ki a párbeszéd folytatásának lehetőségét.
(Tegnap | Vg)
Ne hagyd átverni magad ezekkel a használt cuccokkal: rengeteg a csaló, így ejtenek át
Milyen jogai vannak a használt terméket interneten vásárló felhasználóknak? Elállhatunk-e a vásárlástól, ha magánszemélytől veszünk műszaki cikket? Eltérő-e ilyen esetben a garancia? Hogyan fizethetünk biztonságosan egy ismeretlen eladónak?
(Tegnap | PénzCentrum)
Effektív az MNB mai kamatemelése
Az összes benyújtott ajánlatot elfogadta az MNB a csütörtöki egyhetes betéti tenderen, így effektívvé vált a ma reggeli 30 bázispontos kamatemelés derül ki a jegybank ma délutáni eredményhirdetésből. Több mint 9700 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be ma.
(Tegnap | Portfolio)
Magyarország élen jár a GDPR-bírságok kiszabásában
Egy most publikált felmérés szerint közel hétszeresére nőtt a GDPR-bírságok mértéke a tavalyi évhez képest.
(Tegnap | PrivatBankar)
Az oroszok nyitva hagynák a diplomáciai megoldást
Annak ellenére, hogy Washington nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz követelések elfogadhatatlanok, Moszkva nem zárja ki a párbeszéd folytatásának lehetőségét.
(Tegnap | Vg)
Mindenki retteg a gázcsap elzárásától
A politikai egyeztetések mellett a nyugati szövetségesek azon is dolgoznak, milyen szankciókkal térítsék el Oroszországot Ukrajna megtámadásától, ez azonban nem könnyű, mert a büntetőintézkedések nekik is fájni fognak.
(Tegnap | Vg)
Brutális forgalommal emelkedik a Mol, kiderült, miért
Az Oman Oil 7,14 százalékos tulajdonrészt értékesített az olajtársaság munkavállalói szervezeteinek.
(Tegnap | Vg)
Célegyenesben az innovatív, 30 milliárd forintos logisztikai gigaberuházás
Hamarosan befejeződik a 30 milliárd forint értékű logisztikai gigaberuházás az ukrán határ közelében található East-West Gate (EWG) intermodális terminálon, derült ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvényén. Az új logisztikai terminál a maga nemében az európai kontinens legnagyobb és legmodernebb ilyen jellegű befektetése, amelynél az előzetes tervek szerint Európában elsőként távolról, 5G-technológiával irányítják a darukat.
(Tegnap | Profitline)
Egyre több az elhízott fiatal Magyarországon: komoly bajuk lehet belőle, nehéz ezt helyrehozni
Jól meghíztak a fiatalok az év végére, amiről részben anya főztje és az ünnepi étkezési szokások tehetnek. Jó hír, hogy összességében tartják a testsúlyukat a magyarok, de nem sikerült lefogyni a karanténtúlsúlyt, tovább nőtt az elhízás: a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos. Nem véletlen, hogy idén minden ötödik ember tett újévi fogadalmat, hogy megszabadul a felesleges kilóktól derült ki egy friss kutatásból.
(Tegnap | PénzCentrum)
A NATO katonákat telepíthet Szlovákiába
A NATO mérlegeli annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön Szlovákiába és más közép-kelet-európai országba, válaszul az orosz haderő felvonulására Ukrajna keleti határa mellett írja a Reuters
(Tegnap | Portfolio)
Károkozói pótdíjak a kötelező biztosításokban: előrelépést lát a Magyar Autóklub
A Magyar Autóklub és a Magyar Nemzeti Bank is kifogásolta a korábbi években, hogy a biztosítók túlzott, akár a kötelező biztosítások alapdíjának két-háromszorosát is elérő károkozói pótdíjat számoltak fel a kárt okozó autósoknak, egyes díjosztályokból pedig akár ki is árazták őket. Friss közleménye alapján a Magyar Autóklub előrelépést lát azóta e téren.
(Tegnap | Portfolio)
Brutális forgalommal emelkedik a Mol, kiderült, miért
Az Oman Oil 7,14 százalékos tulajdonrészt értékesített az olajtársaság munkavállalói szervezeteinek.
(Tegnap | Vg)
Növekedés mellékhatásokkal
A Takarékbank elemzője szerint a pénzromlást külső sokkok fűtik, azonban a bázishatások mérsékelni fogják a mutatót írja a Figyelő.
(Tegnap | Takarék csoport)
Kilőtt a magyar tőzsde, az OTP vezeti az emelkedést
A bizonytalan nemzetközi tőkepiaci hangulatban kirobbanó formában van ma a magyar tőzsde, a BUX index jelenleg 2 százalékos pluszban van. A piacnyitásban még az európai trend mentén haladva jóval lejjebbről kezdte a napot a BUX, a meredek emelkedés az MNB első valódi kamatemelésének köszönhető, a jegybank ugyanis 4,3%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét, ez 30 bázispontos kamatemelést jelent a múlt héthez képest - ennek hatására komoly rali indult az OTP-nél, már közel 3 százalékos a plusz a nagybanknál.
(Tegnap | Portfolio)
Mindenki retteg a gázcsap elzárásától
A politikai egyeztetések mellett a nyugati szövetségesek azon is dolgoznak, milyen szankciókkal térítsék el Oroszországot Ukrajna megtámadásától, ez azonban nem könnyű, mert a büntetőintézkedések nekik is fájni fognak.
(Tegnap | Vg)
Ténylegesen 0,3 százalékkal emelkedett az irányadó kamat a héten
Az MNB 2022.01.27-én megemelte egyhetes betétjének kamatát 0,3 százalékponttal, ezzel az irányadó kamatláb a mai naptól 4,3%. A héten az alapkamatot 0,5
(Tegnap | Bankmonitor)
A jövőben együttműködik a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca
Olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, az idült vesebetegség (CKD) és a szívelégtelenség összefüggéseinek további vizsgálata, a közös kutatás-fejlesztési tevekénységük megerősítése és kiterjesztése, valamint a betegek kezelését, edukációját és diagnosztizálását segítő közös programok megvalósítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca hazai leányvállalata.
(Tegnap | Vg)
Közel negyvenéves csúcson az amerikai GDP-növekedés
A várakozásoknál nagyobbat nőtt az Egyesült Államok gazdasága a negyedik negyedévben.
(Tegnap | Vg)
Odacsapott a kartellezőknek a GVH
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021-ben az előző évinél csaknem 25 százalékkal több, 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, melyekben 124 vállalkozással szemben kezdődött vizsgálat - derült ki derül ki a hatóság gyorsjelentéséből. Kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések és beavatkozások, valamint a magyar emberek érdekében a Covid-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása.
(Tegnap | Vg)
A jövőben együttműködik a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca
Olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, az idült vesebetegség (CKD) és a szívelégtelenség összefüggéseinek további vizsgálata, a közös kutatás-fejlesztési tevekénységük megerősítése és kiterjesztése, valamint a betegek kezelését, edukációját és diagnosztizálását segítő közös programok megvalósítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca hazai leányvállalata.
(Tegnap | Vg)
Több mint 18 ezer magyar munkavállaló bére emelkedik februártól: ennyivel vihetnek haza többet
A Volánbusz Zrt. és a kollektív szerződés megkötésére jogosult Közúti Közlekedési Szakszervezet képviselői aláírták a megállapodást a közlekedési vállalat idei bérfejlesztéséről. Az egyezségnek köszönhetően az alanyi jogon járó 10 százalékos alapbéremelésen túl további bérnövekedési intézkedések lépnek életbe. A felek a bérmegállapodásban a kritikus munkakörben dolgozók helyzetének rendezésére is új megoldásokat vezetnek be.
(Tegnap | PénzCentrum)
Felelőtlen német kormány drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
(Tegnap | PrivatBankar)
Közel negyvenéves csúcson az amerikai GDP-növekedés
A várakozásoknál nagyobbat nőtt az Egyesült Államok gazdasága a negyedik negyedévben.
(Tegnap | Vg)
Egyre aggasztóbb helyzetben Biden
Chris Cillizza, a CNN politikai elemzője arra vállalkozott, hogy a Pew Research Center friss közvélemény-kutatás alapján teljesebb képet mutasson Joe Biden amerikai elnökségének népszerűtlenségéről. Bár szerinte Biden támogatottsági mutatója rossz, más számok érzékeltetik igazán az amerikai közhangulatot, azok mutatják a teljes képet.
(Tegnap | Portfolio)
Odacsapott a kartellezőknek a GVH
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021-ben az előző évinél csaknem 25 százalékkal több, 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, melyekben 124 vállalkozással szemben kezdődött vizsgálat - derült ki derül ki a hatóság gyorsjelentéséből. Kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések és beavatkozások, valamint a magyar emberek érdekében a Covid-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása.
(Tegnap | Vg)
Nem épülhet óriáskikötő Siófokon, hiába fenyegetőzött perrel a vállalkozó
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem épülhet óriáskikötő a siófoki ezüstpartra - szúrta ki a 24.hu a balatoni város honlapjáról. A 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötő fejlesztését még Kenesei István, a Yolle Kft. ügyvezetője szorgalmazta, a tervezet engedélykérelmét azonban a fővárosi kormányhivatal országos hajózási hatósági főosztálya a napokban elutasította.
(Tegnap | Portfolio)
Nem bízik a Concorde a Wizz Airben
Nem győzte meg a Concorde elemzőit Wizz Air szerdán publikált negyedéves gyorsjelentése, a részvényt továbbra is túlértékeltnek tartják, de 12 havi, 39 fontos célárukon nem változtattak, miként továbbra is eladásra javasolják a fapados légitársaság részvényeit.
(Tegnap | Vg)
Bár az amerikaiak jól ették a hamburgert, kevesebbel kellett beérnie a McDonaldsnak
Nem sikerült teljesítenie az elemzői várakozásokat a McDonalds Corp.-nak,
(Tegnap | Vg)
Nagy probléma nálunk is az elhízás, de az idősek körében kevesebb a túlsúlyos
A nők átlagos testsúlya 72,7 kilogrammról 71,5 kilóra csökkent, azaz átlagosan 1,2 kilót sikerült fogyni a júliusban mért adatokhoz képest. Sajnos a javuló adatokat beárnyékolja, hogy még mindig nem sikerült leadni a karantén időszaka alatt felszedett kilókat. A korábbi adatokból kiderült, hogy a karantén alatt a nők átlagosan 3,6 kilót híztak. Amit a nők leadtak,
(Tegnap | Figyelo)
Nem bízik a Concorde a Wizz Airben
Nem győzte meg a Concorde elemzőit Wizz Air szerdán publikált negyedéves gyorsjelentése, a részvényt továbbra is túlértékeltnek tartják, de 12 havi, 39 fontos célárukon nem változtattak, miként továbbra is eladásra javasolják a fapados légitársaság részvényeit.
(Tegnap | Vg)
Bár az amerikaiak jól ették a hamburgert, kevesebbel kellett beérnie a McDonalds-nak
Nem sikerült teljesítenie az elemzői várakozásokat a McDonalds Corp.-nak,
(Tegnap | Vg)
Fizet a Nestlé, hogy a gazdák ne dolgoztassák a gyermekeiket
Több száz svájci frankot hajlandó fizetni éves szinten a Nestlé a kakaóbab-termesztő gazdáknak, ha azok vállalják, hogy a munka helyett iskolába járatják a gyermekeiket.
(Tegnap | Vg)
© Copyright